Eternautti 1969 ja salaliittoteoriat

 

Taiteilijakollektiivi Un Faulduo esitti melankolisen Desde hoy: El Eternauta -taideperformanssin ensi kertaa 18.5.2019. Sen avainkysymys kuului, onko ihmiskuntaa kulissien takana hallitsevien nukkemestarien heikkous pakkomielteinen “esteettisen järjestyksen” kaipuu. Tämä taiteilijoiden käsittelemä salaliittoteoria mukailee Francisco Solano Lópezin Eternautin tarinaa jatkaneen El Regreso -sarjan teemoja. Kuitenkin taiteilijoita innoitti ensi sijassa Alberto Breccian piirtämä Eternautti 1969 siihen liitettyine myytteineen.

Editorial Atlántida julkaisi Eternautin vuoden 1969 uusintaversion Gente-lehdessä. Konservatiivisena tunnettu kustantaja laittoi sarjalle pisteen ennen aikojaan. Tämä sai argentiinalaisharrastajien mielikuvituksen liikkeelle, mutta salaliittoa ei tiettävästi lopetuspäätöksen taustalla ollut. Tekijät saivat jopa viedä tarinan kunnialliseen päätökseen.

Käsikirjoittaja Héctor Oesterheld on kerran haastattelussa väittänyt tekstinsä joutuneen Gente-lehdessä sensuurin kohteeksi. Hänen mukaansa osa tekstilaatikoista puuttui Genten sivuilta. Todennäköisesti kyseessä on pelkkä virhe, sillä osa tekstiä puuttui myös espanjalaiskustantajan El Eternauta y otros cuentos -kokoelmasta (Nueva Frontera, 1979). Sen sijaan ensimmäisessä argentiinalaiskokoelmassa (Ediciones Urraca, 1982) on kaikki tallella, mutta tekstilaatikkoja on ladottu virheellisesti. Suomennetun Eternautti 1969:n sivuilla kaikki on oikeilla paikoillaan, eikä mitään tietenkään puutu.

Eternautin ei tiedetä koskaan jääneen sensuurin hampaisiin Argentiinassa, ja epäilykset asian suhteen on kumottu monella suulla. Kyseessä on siis perätön myytti, minkä voi hyvin todeta pelkällä arkijärjellä. Sotilasjuntta hävitti vaarallisiksi katsomansa julkaisut lehtihyllyiltä 1970-luvun puolivälissä tehden samalla silmätikuiksi joutuneiden kustantajien toiminnasta mahdotonta. Sen sijaan Eternautti oli muodossa tai toisessa lehtihyllyillä koko Argentiinan viimeisen sotilasjuntan vallassaoloajan 1976–1983, minkä lisäksi kustantaja teetti tarinalle lisäosia. Osasyyllinen sitkeisiin perättömiin väitteisiin sensuurista näyttää olevan Comiqueando-lehti, jonka sepitteet ovat levinneet erityisesti englanninkielisessä Wikipediassa.

Tämän jutun alussa mainitun taidekollektiivin taustoihin ja Eternautti 1969:n innoittamaan kuvataiteeseen voi tutustua täällä sekä taidekollektiivin kotisivuilla (espanjaksi ja englanniksi).

Suositut tekstit