Eternautin originaalisivujen kohtalo


Kuten tätä juttusarjaa lukeneet jo tietävät, Eternautti julkaistiin jatkokertomuksena, muutama sivu viikossa vuosina 1957–1959. Seikkailusta muokattiin kokoelmaversio, mutta Héctor Oesterheldin omistaman kustannusyrityksen toiminta lakkasi ennen kuin Eternauttia ehdittiin julkaista uudelleen. Eternautin julkaisi kolmessa osassa Editorial Ramírez 1960-luvun alussa. Ediciones Récord julkaisi Eternautin yksissä kansissa vuonna 1975.

Oikeuden asiakirjojen mukaan Oesterheld oli jättänyt originaalisivut painoon, josta ne päätyivät kustantamon omistajien haltuun. He puolestaan myivät originaalisivut yksityisille keräilijöille Italiaan ilman tekijöiden lupaa.

Sivujen restaurointia varten italialaiskustantajat Antonio Scuzzarella ja Giusti Zuccato jäljittivät Eternautin originaalisivuja 2000-luvulla. He työskentelivät tavoitteensa eteen kolmen vuoden ajan. Osa alkuperäisistä sivuista on kuitenkin edelleen kadoksissa.

Germán D'Agostino entisöi Eternautin alkuperäistaiteen. Hän tavoitteli erityisesti sivujen hienoimpien viivojen digitoimista. Työtä valvoi Eternautin piirtäjä Francisco Solano López, joka menehtyi ennen remasteroinnin valmistumista vuonna 2011.

Tämä remasteroitu painos julkaistiin Ranskassa ja Italiassa vuonna 2015, sitten Yhdysvalloissa ja Argentiinassa vuonna 2016. Suomen lisäksi remasteroitu versio on julkaistu myös Saksassa ja Espanjassa.

Espanjassa julkaisuoikeudet ovat siirtyneet kustannusjätille Planeta Cómic, joka vastikään julkaisi Eternautin uudelleen koko espanjaa puhuvassa maailmassa. Kyseistä laitosta varten Pablo Sapia ehosti teille tietämättömille jääneet sivut (kaikkiaan 36 sivua), minkä lisäksi hän myös tarpeen mukaan piirsi kuvien taustoja (La Voz -lehden haastattelu espanjaksi).

Oheinen kuvanäyte (Hora Cero n:o 2 vuonna 1957) havainnollistaa eroja vuoden 1975 kokoelman (tämän jutun ylin kuva) ja alkuperäisen version välillä. Huolimatta siitä, että Eternautti on restauroitu vuoden 1975 originaalisivujen perusteella, on siihen autenttisuuden nimissä lisätty kourallinen Hora Cero -lehteen kuuluneita puhekuplia, joista tämä on merkittävin. Suomessa julkaistussa painoksessa niin ikään tässä ruudussa on puhekupla (s. 13).

Suositut tekstit