Eternautti 1969 ja Alberto Breccia

Tämä Alberto Breccian piirtämä kuva (kts. Eternautti 1969 s. 39) ei ole yhtä tunnettu kuin Francisco Solano Lópezin katsojaa kohden kulkeva Eternautin hahmo. Siitä huolimatta oheinen kuva esiintyy Argentiinan pääkaupungissa, Buenos Airesissa seinägraffitien lisäksi mm. kahdessa seinämuraalissa.

Uruguay-metroasemalla (B-linja) on vuonna 1991 toteutettu seinämuraali, jonka mitat ovat 5 x 1,2 m. Lisätietoja muraalista toteuttajineen on kaupungin sivuilla (espanjaksi). Lisäksi tällä sivulla (englanniksi) voit tarkastella muraalin yksityiskohtia. Koska seinämuraaliin on piiloutunut myös Solanon piirtämä Eternautti, muraali todellisuudessa onkin kollaasi.

Toisen seinämuraalin toteutti Mataderosin kaupunginosa taiteilijan kunniaksi vuonna 2013. Kuvan rinnalla on Enrique Breccian näkemys isästään. Otoksen seinämuraalista on julkaissut kaupunginosan Twitter-tili.

 

Breccian työstämä Eternautti 1969 julkaistiin Italiassa ennen Solanon 1950-luvulla piirtämää versiota. Héctor Oesterheldin mukaan Brecciaa edustaneen agentuurin virheestä johtuen Eternautti 1969 esitettiin Linus-lehdessä ilman mainintaa käsikirjoittajasta vuonna 1972. Tämä virhe korjattiin uusintajulkaisuissa.

Breccian kuvittama versio tunnettiin Italiassa myös nimellä Oltre il tempo ("Ajan tuolla puolen", L’lsola trovata, 1979) ja alkuperäinen Eternautti puolestaan nimellä L’Eternauta: Il vagabondo dell'infinito ("Ikuisuuden vaeltaja"). Tätä nykyä Eternautin molempiin versioihin viitataan yksinkertaisesti nimellä L’Eternauta.

1990-luvulla Argentiinassa yleistyi tapa viitata uusintaversioon vuosilukua käyttäen, ja tämä käytäntö on levinnyt myös muualle maailmaan. Suomessa uusintaversio julkaistiin niin ikään ytimekkäästi nimellä Eternautti 1969.

Eternautti 1969:n lisämateriaaleissa voit syventyä laajemmin Breccian uraan taiteilijaesittelyn muodossa. Lisäksi Kvaak.fi-sarjakuvapalvelussa on julkaistu taiteilijaesittelyä täydentävä artikkeli.

Suositut tekstit