Eternautti Hora Cero -lehdessä (1957–1959)

 


Argentiinassa vietetään kansallista sarjakuvan päivää (Día de la Historieta) neljäs syyskuuta, koska samana päivänä vuonna 1957 julkaistiin ensimmäinen Hora Cero Suplemento Semanal -lehden numero. Virallisesti merkkipäivää on juhlistettu vuodesta 2010 lähtien, mutta alkunsa perinne sai vuonna 2005.

Sarjakuvalehti Hora Cero (”H-hetki”) ilmestyi ensimmäisen kerran toukokuussa 1957, ja siinä esitettiin kokonaisia tarinoita kerran kuussa. Suplemento Semanal oli sen keskiviikkoisin ilmestyvä versio. Siinä esitettiin jatkosarjoja, mutta myöhemmin myös satunnaisia lyhyttarinoita.

Eternautti oli yksi Suplemento Semanal -jatkosarjoista lehden ensimmäisestä numerosta lähtien. Eternauttia julkaistiin pääsääntöisesti kolme sivua viikossa, mutta toisinaan sivuja oli kaksi, neljä tai viisi. Viimeisessä jaksossa (n:o 106, 1959) luettavaa oli seitsemän sivua.

Sananmukaisesti Suplemento semanal de Hora Cero tarkoitti Hora Ceron viikkotäydennys”. Käännösvirheestä johtuen sen toisinaan uskotaan olleen Hora Cero -lehden väliin sujautettu viikkoliite. Hora Ceroa tietenkin julkaistiin harvemmin, mutta se oli myös puolta pienempi kuin Suplemento Semanal (130x195 mm vs. 195x226 mm).

Kolmas lehti, Hora Cero Extra, ilmestyi lehtikioskeille vuonna 1958, ja sitä julkaistiin alkuperäisen Hora Ceron tavoin kerran kuussa. Extran sivut olivat muista Hora Cero -julkaisuista poiketen pystyssä ts. sivuilla oli enemmän mittaa korkeus- kuin leveyssuunnassa.

Hora Cero Suplemento Semanal sekä lyhyempi muoto Hora Cero Semanal on nykyaikaisempi tapa nimittää viikkojulkaisua. Usein siihen viitataan ykskantaan Hora Cero -lehtenä, onhan se painoarvoltaan merkittävämpi kuin kuukausittain julkaistu emolehtensä.

Kunnianosoituksena moni argentiinalaistaiteilija on julkaissut omia versioitaan Hora Cero -lehden kansista, ja myös tilaustöinä on syntynyt monta uusvanhaa retrokantta.

Kansallisessa Archivo Histórico de Revistas Argentinas -lehtiarkistossa voit tutustua Hora Cero -lehden numeroihin eli myös Eternauttiin sellaisena kuin se ensi kertaa 1950-luvulla julkaistiin. Sivulla on myös kattava indeksointi, josta voit hakea, missä numerossa tiettyä sarjaa tai taiteilijaa julkaistiin.

Suositut tekstit