Eternautin taiteilijat: Francisco Solano López

 

 

Francisco Solano López (1928–2011) oli itseoppinut sarjakuvataiteilija. Hugo Prattin ja Alberto Breccian ohella Solano oli Héctor Oesterheldin perustaman Editorial Frontera -kustannusyrityksen keskeisimpiä taiteilijoita. Eternautti (1957–1959) oli merkittävin Solanon Fronteralle piirtämistä sarjoista.

Solanon piirtämä Eternautin hahmo esiintyy lukemattomissa eri yhteyksissä, ja se on tuttu niin ikään Buenos Airesin seinägraffitien muodossa. Solano loi ikonisen, katsojaa kohden kävelevän Eternautin hahmon vuonna 1976, kun Eternautti julkaistiin uudelleen sarjakuvalehtien muodossa. Uusi numero ilmestyi lehtikioskeille viikoittain lokakuusta 1976 lähtien (El Eternauta n:o 1–11, Ediciones Récord, 1976). Lehtien kansikuvat muodostivat yhtenevän kokonaisuuden (linkki Whakoom-palveluun) siten, että sama Solanon piirtämä hahmo näytti jokaisen numeron myötä siirtyvän lähemmäs kameraa.

Kyseinen kuva esiintyi myös Eternautin toisen osan, Segunda parten kokoelmapainoksissa. Segunda parte uusittiin mustavalkoisena Skorpio-lehdessä (n:o 200–218, 1992–1994). Skorpion kansikuva numerossa 200 (1992) julkaistiin numerossa 211 (1993) yllä olevan julisteen muodossa (kts. kuva yllä).

Eternautin jälkeen Solano piirsi kaikkia mahdollisia genrejä urheilusta erotiikkaan. Kuitenkin lukuisista sarjoistaan juuri Eternautille Solano kuvasi antaneensa niin paljon itsestään, että hän sanoi tuntevansa kuin tarinan kertojahahmo Juan Salvo olisi todellinen, elävä ihminen.

Todellisuus ja kuvitelma risteävät myös oheisella videolla, jonka aikana Solano ja historioitsija Juan Sasturain vierailevat Oesterheldien entisessä kodissa. He pysähtyvät niin ikään Juan Salvon "kodin" edustalle (kohtauksia voi seurata jossain määrin ilman espanjan taitoa, riittää kun olet lukenut Eternautin).

Eternautin lisämateriaaleissa on Solanon uraa tarkemmin taustoittava artikkeli, josta selviää mm. hänen Suomessa julkaistut työnsä. Sen lisäksi lisämateriaaleissa on yksityiskohtainen Eternautin julkaisuhistoria.

The Guardian -muistokirjoitus (englanniksi) summaa Solanon uran yleisemmin mm. niille, jotka odottavat vielä kirjaston välityksellä Eternauttia käsiinsä, ja Solanon suomennettuja töitä on listattu legendaarisessa Moogin arkistossa.

Eternautin hahmon merkitystä sekä Segunda parten taustoja puolestaan käsitellään tarkemmin suomeksi julkaistun Eternautin ja Eternautti 1969:n lisämateriaaleissa. Alustus aiheeseen on julkaistu myös Kvaak.fi-sarjakuvapalvelun artikkelissa.

Suositut tekstit